Detailing motor: e bine sau nu sa se spele motorul masinii?

Tot ceea ce nu poate fi incadrat.

Detailing motor: e bine sau nu sa se spele motorul masinii?

Postby Cristian Pop - ExpD » 02 Jul 2011, 16:09

De ce trebuie sa vezi filmul de mai jos si sa citesti acest articol? Voi raspunde imediat. Dar inainte, cred ca din punctul de vedere al atitudinii fata de curatarea motorului, automobilistii se impart in doua categorii: unii isi spala deja motorul, dar nu stiu inca la ce distant mica (un pas!) se afla de tratamentul profesionist (acestia pot sari direct la partea a doua, cea a procedurilor). Si a doua categorie o constituie automobilistii care au fost invatati sa se teama de un motor curat.

Image
Demonstratie jumatate/jumatate
Image
Demonstratie detaliu

Amandoua categoriile vor afla, in final, cat de FRUMOS poate fi un motor (al lor!) caruia i s-a facut detailing si cat de usor se poate face asta.
Intai urmareste filmul asta si comenteaza mai jos:



Daca pana in final materialul iti va trezi interesul, poti apoi parcurge si procedurile descrise mai jos.

Vrei sa afli cum poti obtine un motor ca cele din film?

Echipamente si produse necesare
- Un furtun cu apa (3/4 bari); daca ai jet, nu folosi o presinue mai mare de 30-40 bari;
- Un compresor de aer de orice fel este ideal (daca nu este disponibil, e bun si un aspirator);
- Lavete din microfibra (sau care sa nu lase scame);
- Cat mai multe pensule de cat mai multe marimi, texturi si duritati (par si plastic), inclusiv lungimi si forme diferite;
- Curatitor profesional de Motoare (furnizat de importatori/distribuitori de produse profesionale de detailing); cei care sunt din provincie si/sau nu au acces la produse profesionale sa-mi scrie la adresa cristian.pop@expertdetailing.ro si le voi indica alti curatitori la care au acces, dar pe care nu-i promovez si nici nu-i recomand in mod public;
- Dressing pe baza de apa (Atentie!, inca o data: pe baza de apa; sunt excluse dressingurile sau gelurile pe baza de solvent), tot de la furnizorii de produse profesionale de detailing. La fel ca mai sus, cei care nu au acees la produse profi sa-mi scrie la cristian.pop@expertdetailing.ro , ca sa le indic niste inlocuitori siguri, dar exclusiv in mod confidential;
- Pungi de plastic, saci menajeri, manusi chirurgicale pentru protectia zonelor sensibile.

Protejarea zonelor sensibile si dezechiparea
Aici depinde de experienta, priceperea si pedanteria ta cate dintre operatiile pe care le voi insira vei considera ca sunt obligatorii pentru tine si masina ta (functie si de marca si vechimea acesteia, desigur).
Acopera cu pungi sau manusi urmatoarele elemente pe care le consideri sensibile: orice calculator, ECU, ABS, Aibag, electromotor, alternator, sigurante, prize de aer, bobina de inductie, debitmetru, contactele mufelor si fisele, delco, alarma (goarna ei), gurile de aer, etc.
Cei mai scrupulosi, inainte de toate, decupleaza si scot bacteria (dar asta vine la pachet cu posibila dereglare a echipamentelor electronice). Noi, spre exemplu, nu facem asta.

Inspectia preliminara
Inspecteaza cu atentie si uita-te dupa orice posibila fisura, fir dezizolat, cutie crapata, furtune din cauciuc cu aspect imbatranit sau crapate, etc.

Prespalare
In acest moment, motorul trebuie sa fie caldut sau rece, in mod obligatoriu! Se poate incepe prin suflarea frunzelor si a prafului cu aer comprimat.
Apoi, se uda capota si se coboara in jos, pe motor.
Daca folosesti jetul, nu-l tine niciodata atintit multa vreme pe zonele sensibile si protejate.
Dupa udare, pulverizeaza din plin Curtatitor de Motor. Apoi agita-l cu diferite perii, freaca si incearca sa patrunzi in locurile cele mai greu accesibile. Dar cu grija, atentie si fara graba/brutalitate.
Curatitorul lucreaza pentru tine, nu-ti trebuie muschi!

Prima limpezire
Se indeparteaza Curatitorul de pe toate reperele.
Se inspecteaza in ce locuri au ramas urme si mizerii greu de indepartat. Se pulverizeaza din nou pe le Curatitor de Motor din plin si se freaca viguros. Se repeta operatia de cate ori este necesar.
Practic, limpezirea si curatarea se repeta de oricate ori e nevoie.
In cele mai multe cazuri, se vor curata relativ repede.

Ultima limpezire

Dupa ce esti multumit de curatarea motorului, se mai limpezeste cu apa din abundenta o ultima data.
Se indeparteaza apoi toate protectiile. Reperele protejate se sterg cu o laveta umeda.
Se pulverizeaza peste tot, din plin, dressing pe baza de apa. Acesta se va raspandi/dilua pe suprafetele ude ale motorului.
Se porneste motorul.
Se lasa capota si se tine motorul pornit inca 20-30 de minute.

Image
Inainte
Image
Dupa

Dressingul si inspectia finala
Se opreste motorul.
Se mai pulverizeaza dressing pe unde mai este nevoie si mai ales in locurile indepartate si greu accesibile.
Apoi, se sterge excesul de dressing unde este cazul.
De obicei, se intinde pe suprafetele din plastic intr-un film subtire si se lasa sa se usuce.
La sfarsit, dupa ce dressingul s-a uscat peste tot, putem opta pentur 2 efecte: 1. Stralucire mata (de satin); 2. Stralucire de acadea.
Pentru primul efect se sterge bine dressingul uscat de pe toate reperele la care ai acces.
Pentru al doilea se mai pulverizeaza un strat de dressing si se lasa sa se usuce asa, nesters. Lasat sa se usuce nesters, dressingul va straluci ca o acadea abia scoasa din gura.
Cristian Pop - ExpD
Nou venit
 
Posts: 10
Joined: 08 Apr 2011, 13:03

Re: Detailing motor: e bine sau nu sa se spele motorul masin

Postby Saabman » 04 Aug 2011, 08:58

Tot intru si urmaresc daca mai spune cineva ceva pe aici dar vad ca nimeni nu se incumeta asa ca am zis sa spar eu gheata.
Voi incerca sa dau cat mai multe detalii si exemplu pentru a ma face cat mai bine inteles.

In primul rand vreau sa incep cu experienta pe care am avut-o cu expert detailing cam acum 3 ani. Am ales pachetul pentru interior la 400 si ceva de roni. Din pacate totul a fost o dezamagire totala. Ma asteptam sa mi se faca tapiteria cu un aspirator special, ceea ce nu a fost cazul (din cate am vazut si citit pe site cat si in cartea dumneavoastra de detailing, tinand cont ca spuneti ca se face cu el probabil acuma aveti) si in rest totul a fost facut ca un interior la oricare alta spalatorie unde plateai 10 ron.
Nu stiu ce produse "profesionale" s-au folosit dar "balsamul" de piele inloc sa hidrateze pielea a facut-o beton. Pe langa lucrul acesta s-a dat cu peria pe piele si bineinteles ca s-a luat intr-o parte pielea de pe scaun, iar solutia a fost sa ma trimita undeva unde mi-a dat cu putina vopsea pe piele (pe banii celor de la expert detailing), dar care in 2 saptamani s-a luat. Imi iubesc masina, asa ca nu m-am uitat la pret, care mi s-a parut si atunci dar si acuma cam piperat.

Este de apreciat efortul de marketing, dar intrebarea mea este urmatoarea. Avand in vedere ca explicati toti pasii pentru spalarea motorului, pentru detailing interior, exterior etc., de ce as mai trece pe la expert detailing daca teoria o am, trebuie doar sa trec la lucru?

Tin sa va atasez un link ( http://www.alinpopescu.eu/blog/tag/teap ... detailing/ ) cu un client nemultumit prin care vreau sa dovedesc acele solutii profesionale pe care le folositi, nu sunt chiar asa profesionale. N-au fost nici acum 3-4 ani si se pare ca nici in 2011.

Este pacat pentru efortul pe care-l depuneti in site, marketing, contactarea clientilor etc.
SAAB 9-3 Aero TTID
Saabman
Master
 
Posts: 257
Joined: 14 May 2009, 22:48
Location: Bucuresti

Re: Detailing motor: e bine sau nu sa se spele motorul masin

Postby bleunightdanger » 04 Aug 2011, 11:45

sa nu te astepti acuma si la un raspuns.....
if you're looking for peace, then get ready for war
User avatar
bleunightdanger
Junior
 
Posts: 25
Joined: 26 Jan 2011, 16:06

Re: Detailing motor: e bine sau nu sa se spele motorul masin

Postby Cristian Pop - ExpD » 27 Nov 2011, 01:03

Saabman wrote:Tot intru si urmaresc daca mai spune cineva ceva pe aici dar vad ca nimeni nu se incumeta asa ca am zis sa spar eu gheata.


Imi pare rau pentru experienta neplacuta!

Ba chiar tin sa-mi cer scuze personal, desi nu stiu despre ce este vorba.
Eforturile noastre se indreapta in primul rand catre clientii nostri. De aceea si subliniem pe site ca serviciul nu se termina, la noi, niciodata odata cu preluarea masinii..., dimpotriva.

Despre nemultumirea duneavoastra aflu abia acum, intamplator. Va rog sa ma contactati la numarul personal 0722 399 399 sau la adresa cristian.pop@expertdetailing.ro, ca sa incercam sa "reparam" ceva, cu toate ca a trecut atata vreme. Oricum, chiar si faptul ca nu am aflat la timp il consider tot in sarcina mea...

Contactati-ma va rog si, poate, vom mai putea alina nemultumirea provocata...
Noi nu am avut pretentia niciodata ca nu putem gresi - angajatii sunt oameni, iar lucrul cu oamenii este o chestiune "provocatoare" si grea - dar avem pretentia ca suntem alaturi de clientii nostri intotodeauna.

Un exemplu viu este chiar dl. Alin Popescu - ati omis sa pomenit de Up-date-ul sau referitor la inapoierea banilor; obicei pe care va rog sa-mi atrageti si mie atentia unde l-ati mai intalnit in Romania, privitor la servicii - cu care suntem acum in relatii cordiale si care a recunoscut ca a scris articolul de pe blog fiind foarte nervos ca nu ne-am ridicat la standardele...relatate de prietenii domniei sale (din experienta). Iar o lovitura din partea domniei sale, cu abilitatile sale scriitoricesti si cu talentul in domeniul fotografiei, poate fi ucigator.

Este greu, cand esti pe piata de peste 12 ani, sa nu inregistrezi si insatisfactii - ba chiar, este poate nedrept ca nimeni nu pomeneste de miile de clienti incantati, nu satisfacuti - dar, in fine, asta ne este "crucea" in servicii... Daca am fi fost o mana de "baieti buni", din spatele blocurilor, astazi nu ati mai fi avut nici despre cine sa va aduceti aminte.

Cu sinceritate, imi pare rau si va astept.

Cristian Pop
Cristian Pop - ExpD
Nou venit
 
Posts: 10
Joined: 08 Apr 2011, 13:03


Return to Discutii libere

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron